czwartek, 17 marca 2011

FIOŁEK WONNY - KWIAT JADALNY

darmowy hosting obrazków

Fiołek wonny  (fiołek pachnący) (Viola odorata) to gatunek rośliny należący
do rodziny fiołkowatych. Występuje w stanie dzikim w Eurpie, w zachodniej
Azji i północnej Afryce.W Polsce średnio pospolity na niżu i w niższych
położeniach górskich.


darmowy hosting obrazków

Ma okrągławosercowate liście o karbowanych brzegach. Wysokość roślin wynosi 15-20 cm. Dzięki długim rozłogom bylina ta rozrasta się w szerokie kępy. Pełnia kwitnienia przypada na pierwszą połowę maja. Czasami jesienią fiołki wonne zakwitają powtórnie. W ogrodzie należy sadzić je na cienistych rabatach. Można też wykorzystywać fiołki wonne do tworzenia zielonego dywanu pod koronami drzew. Czasami uprawiane są odmiany: Albiflora - o kwiatach białych, Koenigin Charlotte - o bardzo mocno pachnących, ciemnofioletowych kwiatach, i Triumph - o kwiatach większych i osadzonych na dłuższych szypułkach niż u gatunku podstawowego.


darmowy hosting obrazków

                        Leopold Staff, zachwycony ich zapachem, miał powiedzieć :

"GDYBY FIOŁKI I KONWALIE ZAMIAST PACHNĄĆ GRAĆ UMIAŁY, TO BYŁABY TO MUZYKA CHOPINA".

                                                                
                                                                 
Jadamy kwiaty- kalafior, brokuł  to nic innego jak pąki kwiatowe. Można jeść
inne,takie, które z jedzeniem się nie kojarzą. Na przykład ....fiołki.

- listki mają bardzo dużo witaminy C i można je dodawać sałatek, zup
  ziołowych i omletów,
- kwiatki mogą być ozdobą deserów i tortów,
- kwiatki można zamrozic w kostkach lodu i takie kostki dodawać do napojów,
- można zrobić syrop fiołkowy:

    4 filiżanki kwiatów włóż do szklanego słoja i zalej wrzątkiem. Po 5 min. zakryj płótnem i odstaw na 48 godzin. Odcedź, zmierz ilość płynu i dodaj 2 filiżanki cukru na filiżankę naparu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10 min. potem wlej do słoików. Do użytku nadaje się po tygodniu przechowywania w ciepłym miejscu.[www.kambuzela.pl]

- 2-3 kostki lodu, dwie łyżki stołowe syropu zalej wodą, zamieszaj i masz
   coctail fiołkowy,
- kto lubi pracę w kuchni i jest cierpliwy może zrobić fiołki w cukrze:

 Ubij białko na sztywną pianę i rozprowadź pędzelkiem na kwiatach. Przy pomocy szczypiec obtocz każdy w drobnoziarnistym cukrze, strząśnij nadmiar, obtocz ponownie. Wysusz na pergaminie w temp. nie wyższej niż 90 st. C. Przechowuj w szczelnych słoikach, poszczególne warstwy oddzielone pergaminem. Są efektowną dekoracją (jadalną oczywiście).  [www.kambuzela.pl]

- a może ktoś polubi galaretkę z fiołkami:

*dwie szklanki wody
*sok z cytryny
*3 łyżki cukru
*dwie garście płatków z fiołka wonnego lub leśnego
*żelatyna spożywcza-ilość uzależniona od podanej proporcji na opakowaniu, ograniczona do ilości wody jaką używamy

Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i cukier.
Gotujemy do wrzenia. Odstawiamy z gazu i dodajemy żelatynę. Natychmiast energicznie mieszamy, by cała się dobrze rozpuściła, dosypujemy płatki fiołków -wcześniej przepłukane na sitku wodą. Mieszamy delikatnie i odstawiamy do przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie powstały kluchy.
Ostudzoną galaretkę przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki, by stężały.
Podajemy z bitą śmietaną lub sokiem owocowym, można również pokroić w kosteczki i dodać do ptasiego mleczka domowej roboty. [www.kuchnia-monsai.blogspot.com ,   później wybierz- desery]

- a na koniec coś  z % - likier fiołkowy;

Należy przygotować 0,5 kg płatków fiołka, 1 kg cukru, 0,5 l wody oraz o,5 l 40% czystej wódki. Wódkę dzieli się na trzy równe porcje. Od płatków fiołka trzeba oderwać zielone kielichy i wsypać je do szklanego naczynia oraz zalać jedną częścią wódki. Szczelnie zamknięte naczynie odstawia się na 3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie trzeba zlać wódkę, a następnie płatki zalać jej drugą porcją. Znów odstawia się całość na 3 dni, a następnie powtarzamy wszystko po raz trzeci. Na koniec należy połączyć całą zlaną wódkę oraz dodać do niej syrop przygotowany z zagotowania wody i cukru. Wszystko filtruje się przez bibułkę i wlewa do butelek. Likier przed spożyciem powinien stać w ciemnym miejscu przez minimum 3 miesiące.[www.kfd.pl(Fiołek trójbarwny(łac.Viola Tricolor)-Forum KFD..pl] 


darmowy hosting obrazków

26 komentarzy:

Szczypta Kasi pisze...

Gdy tylko będę mieć fiołki to na pewno zrobią kostki lodu z nimi. Super pomysł!

magda pisze...

Today taught me, dear friend, many things!
I do not imagine! Thank you!
Many kisses

Talibra pisze...

Nie mam aż tylu fiołków by z nich cokolwiek robić, starczy ich tylko na malutki wiosenny bukiecik :)
Pozdrawiam.

Giga pisze...

Ja tez, ale kostki lodu zrobię. Pozdrawiam

Lone pisze...

Hej.
Det er en fin viol du viser.
Ha en god weekend.
Kh Lone

Anonimowy pisze...

Witam serdecznie ! Fiołki kojarzą się mi z dzieciństwem, zawsze kwitły ich całe połacie, a ja, mały brzdąc, wiecznie je przesadzałam po moich pierwszych ogródkach ... Ale to było cudowne i beztroskie ... Pozdrawiam wiosennie !!!

Angela Häring-Christen pisze...

Veilchen Blumen. Sehr schön. Die Blumen kommen überall aus dem Boden.
Liebe Grüsse
Angela

Marian pisze...

Hi Giga, what a nice post about the (wild) pansy
It is that the men in the house like no flowers in their food, otherwise I would throw them everywhere.

Gelly the pudding, I do sometimes make a time, if only to watch ...

Giga pisze...

Fiołki to śliczne, pachnące i delikatne kwiatki. Chciałam ,żeby Goście przeczytali o fiołkach i co można z nimi zrobić poza bukecikami.Dziękuję za zainteresowanie i miłe wpisy.

Dorisalon pisze...

Sencillas y bellas. Abrazos

Gardener on Sherlock Street pisze...

Thank you for visiting Garden on Sherlock Street. I like your blog. Very interesting about eating the flowers. I like the idea of putting them in ice cubes for summer drinks.

aboutgarden pisze...

hello Giga
you have a very interesting blog.
I love the violette whit roses are my favorite flowers. I will try your recipes!
soon
Simonetta

Giga pisze...

Thank you for visiting . I'm glad that you use the provisions of violet. Feel free to visit me. WELCOME GREETS

One pisze...

This is a useful and beautiful flower. I've seen them in ice-cubes on photos only. Very pretty. I don't think we have this plant here.

Giga pisze...

U nas też są piękne kwiaty, chociaż malutkie. Pozdrawiam

Pollyanna Chocolate pisze...

Lubię fiołki ale nie wiedziałam, że jest tyle możliwości wykorzystania tych kwiatów! Jak tylko będę miała fiołki skorzystam z przepisów :)
Pozdrawiam wiosennie.

Magda pisze...

Droga Gigo,

Przepis na galaretkę z fiołków - rewelacyjny pozwoliłam sobie go wkleić i podzielić się z przyjaciółmi na moim forum ogrodniczym "Miłośnicy Ogrodów" na NK Mam nadzieję że się nie gniewasz? Umieściłam tam również link do Twojego bloga :)

Giga pisze...

Oczywiste,że sie nie gniewam. Dziekuję za reklamę mojego bloga. Ja też jestem w NK. Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

tak się składa, ze galaretka jest mojego wykonania Magmarko ;)
Monsai

Giga pisze...

Do Anonimowy .W moim poście napisałam adres Twojej stronki i do Ciebie też. Chyba się nie gniewasz ? Jeżeli chcesz, to przepis usunę. Pozdrawiam

coco pisze...

these are one of my favorite flowers!!
Beautiful.

Giga pisze...

Ja kocham wszystkie kwiaty, no może jedne trochę więcej, inne trochę mniej.Pozdrawiam

♥ Łucja-Maria ♥ pisze...

Fiołki wonne już przekwitły...W tej chwili zakwitły mi fiołki, których nasionka pozbierałam w Parmie.
I co się okazuje, mają mniej intensywny kolor, przypuszczam, że brakuje im włoskiego słońca. Są takie wyblakłe...
Pozdrawiam

Giga pisze...

Łucja-Maria, Nawet jeśli jaśniejsze, to z pewnością i tak śliczne. Pozdrawiam.

Łucja pisze...

witam :) wspaniały blog :) a fiołki cudne :D pozdrawiam!!

Giga pisze...

Łucja, dziękuję :)