czwartek, 17 marca 2011

FIOŁEK WONNY - KWIAT JADALNY

darmowy hosting obrazków

Fiołek wonny  (fiołek pachnący) (Viola odorata) to gatunek rośliny należący
do rodziny fiołkowatych. Występuje w stanie dzikim w Eurpie, w zachodniej
Azji i północnej Afryce.W Polsce średnio pospolity na niżu i w niższych
położeniach górskich.


darmowy hosting obrazków

Ma okrągławosercowate liście o karbowanych brzegach. Wysokość roślin wynosi 15-20 cm. Dzięki długim rozłogom bylina ta rozrasta się w szerokie kępy. Pełnia kwitnienia przypada na pierwszą połowę maja. Czasami jesienią fiołki wonne zakwitają powtórnie. W ogrodzie należy sadzić je na cienistych rabatach. Można też wykorzystywać fiołki wonne do tworzenia zielonego dywanu pod koronami drzew. Czasami uprawiane są odmiany: Albiflora - o kwiatach białych, Koenigin Charlotte - o bardzo mocno pachnących, ciemnofioletowych kwiatach, i Triumph - o kwiatach większych i osadzonych na dłuższych szypułkach niż u gatunku podstawowego.


darmowy hosting obrazków

                        Leopold Staff, zachwycony ich zapachem, miał powiedzieć :

"GDYBY FIOŁKI I KONWALIE ZAMIAST PACHNĄĆ GRAĆ UMIAŁY, TO BYŁABY TO MUZYKA CHOPINA".

                                                                
                                                                 
Jadamy kwiaty- kalafior, brokuł  to nic innego jak pąki kwiatowe. Można jeść
inne,takie, które z jedzeniem się nie kojarzą. Na przykład ....fiołki.

- listki mają bardzo dużo witaminy C i można je dodawać sałatek, zup
  ziołowych i omletów,
- kwiatki mogą być ozdobą deserów i tortów,
- kwiatki można zamrozic w kostkach lodu i takie kostki dodawać do napojów,
- można zrobić syrop fiołkowy:

    4 filiżanki kwiatów włóż do szklanego słoja i zalej wrzątkiem. Po 5 min. zakryj płótnem i odstaw na 48 godzin. Odcedź, zmierz ilość płynu i dodaj 2 filiżanki cukru na filiżankę naparu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10 min. potem wlej do słoików. Do użytku nadaje się po tygodniu przechowywania w ciepłym miejscu.[www.kambuzela.pl]

- 2-3 kostki lodu, dwie łyżki stołowe syropu zalej wodą, zamieszaj i masz
   coctail fiołkowy,
- kto lubi pracę w kuchni i jest cierpliwy może zrobić fiołki w cukrze:

 Ubij białko na sztywną pianę i rozprowadź pędzelkiem na kwiatach. Przy pomocy szczypiec obtocz każdy w drobnoziarnistym cukrze, strząśnij nadmiar, obtocz ponownie. Wysusz na pergaminie w temp. nie wyższej niż 90 st. C. Przechowuj w szczelnych słoikach, poszczególne warstwy oddzielone pergaminem. Są efektowną dekoracją (jadalną oczywiście).  [www.kambuzela.pl]

- a może ktoś polubi galaretkę z fiołkami:

*dwie szklanki wody
*sok z cytryny
*3 łyżki cukru
*dwie garście płatków z fiołka wonnego lub leśnego
*żelatyna spożywcza-ilość uzależniona od podanej proporcji na opakowaniu, ograniczona do ilości wody jaką używamy

Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i cukier.
Gotujemy do wrzenia. Odstawiamy z gazu i dodajemy żelatynę. Natychmiast energicznie mieszamy, by cała się dobrze rozpuściła, dosypujemy płatki fiołków -wcześniej przepłukane na sitku wodą. Mieszamy delikatnie i odstawiamy do przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie powstały kluchy.
Ostudzoną galaretkę przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki, by stężały.
Podajemy z bitą śmietaną lub sokiem owocowym, można również pokroić w kosteczki i dodać do ptasiego mleczka domowej roboty. [www.kuchnia-monsai.blogspot.com ,   później wybierz- desery]

- a na koniec coś  z % - likier fiołkowy;

Należy przygotować 0,5 kg płatków fiołka, 1 kg cukru, 0,5 l wody oraz o,5 l 40% czystej wódki. Wódkę dzieli się na trzy równe porcje. Od płatków fiołka trzeba oderwać zielone kielichy i wsypać je do szklanego naczynia oraz zalać jedną częścią wódki. Szczelnie zamknięte naczynie odstawia się na 3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie trzeba zlać wódkę, a następnie płatki zalać jej drugą porcją. Znów odstawia się całość na 3 dni, a następnie powtarzamy wszystko po raz trzeci. Na koniec należy połączyć całą zlaną wódkę oraz dodać do niej syrop przygotowany z zagotowania wody i cukru. Wszystko filtruje się przez bibułkę i wlewa do butelek. Likier przed spożyciem powinien stać w ciemnym miejscu przez minimum 3 miesiące.[www.kfd.pl(Fiołek trójbarwny(łac.Viola Tricolor)-Forum KFD..pl] 


darmowy hosting obrazków

26 komentarzy:

  1. Gdy tylko będę mieć fiołki to na pewno zrobią kostki lodu z nimi. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Today taught me, dear friend, many things!
    I do not imagine! Thank you!
    Many kisses

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam aż tylu fiołków by z nich cokolwiek robić, starczy ich tylko na malutki wiosenny bukiecik :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez, ale kostki lodu zrobię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej.
    Det er en fin viol du viser.
    Ha en god weekend.
    Kh Lone

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie ! Fiołki kojarzą się mi z dzieciństwem, zawsze kwitły ich całe połacie, a ja, mały brzdąc, wiecznie je przesadzałam po moich pierwszych ogródkach ... Ale to było cudowne i beztroskie ... Pozdrawiam wiosennie !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Veilchen Blumen. Sehr schön. Die Blumen kommen überall aus dem Boden.
    Liebe Grüsse
    Angela

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi Giga, what a nice post about the (wild) pansy
    It is that the men in the house like no flowers in their food, otherwise I would throw them everywhere.

    Gelly the pudding, I do sometimes make a time, if only to watch ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Fiołki to śliczne, pachnące i delikatne kwiatki. Chciałam ,żeby Goście przeczytali o fiołkach i co można z nimi zrobić poza bukecikami.Dziękuję za zainteresowanie i miłe wpisy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Thank you for visiting Garden on Sherlock Street. I like your blog. Very interesting about eating the flowers. I like the idea of putting them in ice cubes for summer drinks.

    OdpowiedzUsuń
  11. hello Giga
    you have a very interesting blog.
    I love the violette whit roses are my favorite flowers. I will try your recipes!
    soon
    Simonetta

    OdpowiedzUsuń
  12. Thank you for visiting . I'm glad that you use the provisions of violet. Feel free to visit me. WELCOME GREETS

    OdpowiedzUsuń
  13. This is a useful and beautiful flower. I've seen them in ice-cubes on photos only. Very pretty. I don't think we have this plant here.

    OdpowiedzUsuń
  14. U nas też są piękne kwiaty, chociaż malutkie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię fiołki ale nie wiedziałam, że jest tyle możliwości wykorzystania tych kwiatów! Jak tylko będę miała fiołki skorzystam z przepisów :)
    Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Droga Gigo,

    Przepis na galaretkę z fiołków - rewelacyjny pozwoliłam sobie go wkleić i podzielić się z przyjaciółmi na moim forum ogrodniczym "Miłośnicy Ogrodów" na NK Mam nadzieję że się nie gniewasz? Umieściłam tam również link do Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oczywiste,że sie nie gniewam. Dziekuję za reklamę mojego bloga. Ja też jestem w NK. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. tak się składa, ze galaretka jest mojego wykonania Magmarko ;)
    Monsai

    OdpowiedzUsuń
  19. Do Anonimowy .W moim poście napisałam adres Twojej stronki i do Ciebie też. Chyba się nie gniewasz ? Jeżeli chcesz, to przepis usunę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. these are one of my favorite flowers!!
    Beautiful.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja kocham wszystkie kwiaty, no może jedne trochę więcej, inne trochę mniej.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Fiołki wonne już przekwitły...W tej chwili zakwitły mi fiołki, których nasionka pozbierałam w Parmie.
    I co się okazuje, mają mniej intensywny kolor, przypuszczam, że brakuje im włoskiego słońca. Są takie wyblakłe...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Łucja-Maria, Nawet jeśli jaśniejsze, to z pewnością i tak śliczne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. witam :) wspaniały blog :) a fiołki cudne :D pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jak zostawisz "słówko". DZIĘKUJĘ.